Toon Claessen - Eindhoven en omgeving info@toonschilderwerken.nl Facebook 0643931024

Biobased

Bij Toon heeft u de mogelijkheid om te kiezen voor een verfsysteem dat biobased is. De belangrijkste pijler van biobased is dat de verf NIET gemaakt is van aardolie, maar van plantaardige oliën of andere (herwinbare) grondstoffen uit onze natuur. Denk hierbij aan lijnolie, soja, cellulose, aardappelzetmeel, bijenwas of leem.

Een biobased verf kan met de chemie bewerkt zijn tot een kunststof. Dat is nog steeds zonder aardolie maar niet ‘natuur zuiver’. Biobased kan ook zo min mogelijk bewerkt zijn. Zodat je het bij wijze van spreken op de compost hoop zou kunnen gooien. Dan is het ecologisch.

gewoonduurzaamWaarom Biobased?

De laatste jaren is de ontwikkeling van biobased verven in een stroomversnelling geraakt. Op dit moment is er een keur van producten op de markt met elk hun specifieke eigenschappen.

Enkele eigenschappen op een rijtje:

  • Optimale duurzaamheid, vaak zelfs een langere levensduur
  • Geschikt voor binnen en buiten en voor alle ondergronden
  • Damp-open waardoor minder kans op houtrot en een beter binnenklimaat
  • Natuurlijke ingrediënten, milieuvriendelijker en oplosmiddelvrij
  • Grotendeels vrij van petrochemische bestanddelen
  • Veilig voor de gezondheid van zowel de verwerker als de eindgebruiker
  • Niet duurder in vergelijking met andere kwaliteitsverf
  • Leverbaar in iedere gewenste kleur

 

Kortom: Verf zoals verf bedoeld is

 

Hoogwaardige kwaliteit
Vandaag de dag zien we dat natuurverven geëvolueerd zijn naar hoogtechnologische producten die aan de strengste normen voldoen. Dit maakt dat de kwaliteit van natuurverven vergelijkbaar of hoger is dan conventionele verven. Uit eigen ervaring zie ik dat de eigenschappen zoals dekking, hechting en levensduur optimaal zijn. Voor verven op basis van lijnolie geldt dat deze een sterk indringend vermogen hebben waardoor ze de ondergrond niet alleen beschermen maar ook preserveren. Hierdoor ademen ze als het ware mee met de ondergrond, in tegenstelling tot synthetische verven die een stugge plastic laag vormen. Deze eigenschap maakt dat deze verven langer meegaan omdat ze de werking van de ondergrond beter kunnen opvangen (elasticiteit) en vocht naar de oppervlakte transporteren (damp-open). De meeste ecologische muurverven zijn overigens ook damp-open.
Beter voor uw en mijn gezondheid
Onderzoeken hebben uitgewezen dat solventen, acrylaten en weekmakers zwaar wegen op het milieu en op de gezondheid, doordat deze producten niet alleen tijdens de verwerking maar ook lang na droging en uitharding giftige dampen uitwasemen die terecht komen in ons leefklimaat. Biobased verven zijn vrij van deze stoffen.
Beter voor het milieu
De (herwinbare) plantaardige grondstoffen vervangen de fossiele grondstoffen. Het winnen en bewerken van fossiele grondstoffen heeft een enorme negatieve impact op het milieu. De hoeveelheid aardolie die wij ter beschikking hebben is eindig, vlas (het gewas waar lijnolie uit gewonnen wordt) en aardappelen daarentegen kunnen oneindig vaak verbouwd en geoogst worden en laten geen chemisch afval achter.
Geen donkervergeling
Donkervergeling is de vergeling van lakken op plekken waar weinig of geen daglicht komt. Het is een vervelende eigenschap van alle verven op basis van olie, zowel aardolie als natuurlijke oliën. Echter, verven op basis van soja of cellulose hebben de unieke eigenschap om niet te vergelen.
Prachtige uitstraling
De karaktervolle gedempte glans en prachtige kleuren kenmerken verven op basis van natuurlijke grondstoffen. De pigmenten worden gewonnen uit de natuur en niet vervaardigd met synthetische toepassingen. De intensiteit en schoonheid van deze natuurlijke kleuren vallen op geen kunstmatige wijze te evenaren.

Maar er zijn ook nadelen                                                                                                                                                                               Honderd procent ecologische verven hebben een zeer matte uitstraling, dit kan als een nadeel ervaren worden. Er zijn biobased verven in hoogglans maar deze bevatten dan dus ook meer chemie. Biobased verven op basis van lijnolie drogen langzaam, waardoor ramen en deuren langer open moeten blijven staan.                                                                                                                 Alle verbouw van natuurlijke grondstoffen die niet voor (gezonde) consumptie zijn (maar bijvoorbeeld voor verf of veevoer of gemodificeerd (soja)voedsel) spelen een rol in de primaire voedselschaarste.                                                                                      Ook aan het gebruik van sojaolie zitten nadelige aspecten (soja gewas is genetisch gemodificeerd en wordt bepaald niet natuurlijk geteeld).

schildersvannu

Schilders van Nu
Als professioneel verwerker van biobased verven ben ik aangesloten geweest bij de landelijke vakgroep Schilders van Nu. Voor schilders in Nederland met een duurzame missie. Omdat de vereniging een actieve deelname van hun leden verwacht ben ik uit gebrek aan tijd (tijdelijk) geen lid meer. Uiteraard draag ik de vereniging nog steeds een warm hart toe! Meer info over schildersvannu bezoek de site.

VOS-logo-DEF_rgb

Nederland VOS vrij
Vluchtige Organische Stoffen zijn koolstof gebaseerde chemische verbindingen die in de meeste verfproducten voorkomen. VOS zijn schadelijk voor de gezondheid en het milieu en dragen bij aan de opwarming van de aarde.

De meeste oplosmiddelen die gebruikt worden in solventgedragen verven (meestal hoogglans lakken of wandverven) bevatten hoge gehalten aan VOS. De meeste watergedragen verven daarentegen bevatten ook VOS. De verfproducten die ik gebruik bevatten geen/zeer laag VOS gehalte.

Meer informatie
Wenst u meer informatie over mijn werk of heeft u nog vragen? Neem gerust contact met mij op. Toon schilderwerken werkt enkel met hoogwaardige en gerenommeerde verfmerken. Op de websites van mijn leveranciers kunt u ook veel informatie vinden over ecologische verf. Neem gerust een kijkje;

Copperant: www.copperant.nl

Ecotec Natural Paints: www.ecoargile.nl

Aquamarijn: www.aquamarijn.com

Allback:
www.linoljeprodukter.se
www.groenebouwmaterialen.nl
www.purepaint.nl

Uula: www.uula.nl

Rolsma: www.rolsmavakverf.nl

Groothandel ecocoatings: https://www.ecocoatings.nl/

Natuurlijk kleurrijk: https://www.natuurlijk-kleurrijk.nl/